Cercetătorii au efectuat un studiu asupra alimentației zilnice și au explicat ce se poate întâmpla în organism, dacă mâncăm după ora 17:00. Iată ce arată analiza experților.
Obiceiul de a mânca după ora 17:00 ar putea să aibă un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare și metabolice, potrivit unui studiu. Cercetătorii de la Universitat Oberta de Catalunya și Universitatea Columbia au efectuat un studiu asupra alimentației zilnice și au explicat ce se întâmplă în organism, dacă mâncăm după-amiaza, după ora 17:00.
Cercetătorii au susținut că peste 45% din caloriile zilnice sunt ingerate după ora respectivă. Acest aspect poate să provoace dereglări ale metabolismului. Indiferent de greutatea corporală, studiul arată că glicemia poate fi dereglată, crescând, astfel, riscul de diabet de tip 2. Consumarea alimentelor după ora 17:00 ar putea să crească nivelul de glucoză din sânge, diminuând, în acest mod, sensibilitatea la insulină.
Un alt studiu arată că se pot forma depozite de grăsime, iar organismul va „arde” caloriile mai lent, dacă masa va fi servită târziu. Acest aspect va favoriza îngrășarea, lucru care poate declanșa obezitatea. De asemenea, studiul mai arată că pot apărea și probleme cardiovasculare. Specialiștii susțin că poate să crească riscul de hipertensiune arterială.
Conform studiilor publicate în Nutrition & Diabetes și alte jurnale medicale, mesele servite după ora 17:00 ar putea să crească inflamația în organism, aspect care contribuie la declanșarea afecțiunilor cardiovasculare. Experții trag un semnal de alarmă și susțin că trebuie să fie luate în calcul mai multe recomandări pentru a diminua riscurile. Una dintre măsuri reprezintă limitarea aportului caloric după ora respectivă. De asemenea, se recomandă ca mesele să fie planificate și să se evite consumul unor produse bogate în grăsimi saturate. Nici consumul produselor procesate nu este recomandat, arată a1.ro.
V-ar putea interesa și:
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)